Industrinių, suvirinimo, maistinių, medicininių ir specialiųjų dujų bei jų mišinių gamybos bendrovė „Gaschema“ pradėjo bendradarbiavimą su Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VILNIUS TECH). Abipusiai susitarus dėl įvairių bendrų mokymų ir seminarų, devyni „Gaschemos“ komandos nariai atvyko į pirmuosius iš jų – mokymus apie suvirinimo dujas ir jų mišinius kolegoms pravedė VILNIUS TECH Mechanikos ir medžiagų inžinerijos katedros docentas dr. Irmantas Gedzevičius.  

Mokymai vyko ne įprastu mokymų-seminaro, o konsultacijų formatu:kolegos uždavinėjo klausimus, kuriuos dažniausiai kelia bendrovės paslaugas ar produktus perkantys klientai. Dr. I. Gedzevičius pažvelgė į juos iš mokslinės pusės – atsakinėdamas į klausimus jis aiškino, kokios yra vienų ar kitų procesų bei iššūkių priežastys, kurias atvejais pateikta situacija susijusi su faktais, o kada – tik su plačiai paplitusiais mitais.

Pasak „Gaschemos“ marketingo vadybininkės Dianos Sabinskienės, didžioji dalis susitikimo laiko buvo skirta diskusijai apie suvirinimo dujas, jų mišinius ir tai, kaip, priklausomai nuo naudojamo produkto, priklauso suvirinimo proceso eiga, efektyvumas bei gaunamas rezultatas.

„Kartas nuo karto su pardavimais dirbantys mūsų kolegos vis susilaukia iš klientų pretenzijų, neva argonas yra nekokybiškas, nes jį naudojant suvirinimo procese gaunama juoda suvirinimo siūlė. Pasirodo, tai lemia ne argono kokybė, o pats suvirinimo procesas. Dėstytojas išaiškino, kad juodą siūlę gali nulemti drėgmė, taip pat net menkiausias vėjo gūsis, kurį gali sukelti ir atveriamos bei užveriamos durys. Nupučiant apsaugines dujas ar esant drėgmei, metalas oksiduojasi ir suvirinimo siūlė pajuoduoja. Nekalbant jau apie tai, kad, atsižvelgus į minimus faktorius, būtina tokius suvirinimo darbus atlikti uždarose patalpose“, – akcentavo D. Sabinskienė.

VILNIUS TECH atstovas taip pat pasakojo apie įvairius mokslinius tyrimus, susijusius su dujomis su vandeniliu ar dujomis su heliu, demonstravo, kaip ir kada gali surūdyti nerūdijantis plienas ir pan.

„Nors pati nevirinu ir tokiais darbais savo darbe neužsiimu, o su suvirinimo dujų tema susiduriu tik tuomet, kai reikia paruošti kokią nors reklaminę medžiagą, visgi visų mokymų metu buvau be galo įsitraukusi – net ir sudėtinga, specifinė informacija čia buvo pateikta labai įdomiai, paprastai, faktus grindžiant paaiškinimais bei moksliniais įrodymais ir tyrimais“, – sakė D. Sabinskienė.

Po mokymų „Gaschemos“ darbuotojai sudalyvavo ekskursijoje po universitetą: kolegas labiausiai sudomino galimybė iš arti pamatyti, kas vyksta už universiteto laboratorijos durų.